Доц. Др Небојша Милићевић

Небојша Милићевић, рођен 1960.г., дипломирао је на Филозофском факултету у Нишу 1985.г. на Студијској групи за психологију. Магистрирао је 2005.године на Филозофском факултету у Београду са темом: „Настајање Пикасове Гернике у светлу когнитивних апеката естетског одлучивања“. Докторирао је 2011. године на Филозофском факултету у Нишу: »Методе серијске репродукције визелних стимулуса у испитивању креативног процеса«.

Посао психолога је успешно обављао у Центру за социјални рад у Мајданпеку 1988.-1989.г., у Војсци Југославије у Пироту од 1989.-1999,  као и на Психијатријској клиници у  Г.Топоници 1999.г. Од 2000.г. до данас успешно ради на Филозофском факултету у Нишу на Департману за психологију на предметима: Социјална психологија, Психологија уметности и Методологија психолошких истраживања. Активан је у раду Лабораторије за експерименталну психологију.

Учествовао је у реализовању више пројеката финансираних од стране Министарства за науку РС и других институција. Учесник је међународних сарадњи са Метрополитен Унивезитетом у Копенхагену у Данској, као и Белгородским Универзитетом у Русији.

Дужност Управника Департмана за психологију обављао је од 2012  до сада.

Био је члан организационог одбора  Међународне Конференције са међународним учешћем  Дани примењене психологије од 2005. до 2017.године, као и Организационог одбора Научног скупа са међународним учешћем – Наука и савремени универзитет –НИСУН од 2012 до сада.

Председник је и један до оснивача Удружења за емпиријска истраживања уметности Србије (УЕИУ) /Сербиан ассотиатион фо емпирицал студиес оф тхе артс/.од 2006.

Члан је АПА – америчке психолошке асоцијације – 21. дивизија за психологију уметности.

Рецензирао је две монографије, 2 зборника и већи број појединачних радова.

Добитник је повеље за Унапређење квалитета наставе и успешну сарадњу са студентима– Савеза студента Филозофског факултета Универзитета у Нишу 2015. године.

Активни је члан Интернационалног Удружења за Емпиријску Естетику .  Такође је члан и један од оснивача Удружених лабораторија за испитивање људског мозга у Београду, као и Удружења за заштиту и унапређење здравља – Корак до здравља у Нишу.

У области психотерапије има статус кандидата терапеута Европске асоцијације за Телесну Психотерапију (ЕАБП). Члан је и један од оснивача Удружења телесних психотерапеута Србије. хттпс://www.тепсyнтесис.орг/удрузење . Завршио је двогодишњу едукацију из психоаналитичке терапије и годишњу из бихејвиоралне психотерапије. Учесник је вечег броја међународних психотерапијских wорк шопова. Сарадник је Центра за психотерапију Анима плус у Нишу (хттп://анимаплус.рс/#нас-тим )

Аутор је преко 150 научних радова као и саопштења на научно стручним скуповима у земљи и иностранству из области психологије уметности, социјалне психологије, психотерапије и др. Пленарно предавање (Фрактали као  психолошки појам) одрћао је 2017. на интердисциплинарном научном скупу Летња школа – Имплицитни ред  у оргаизацији Факултета уметности Универзитета у Београду   хттпс://лус2017блог.wордпресс.цом/предаваци/

 

Главне области његовог интересовања су психологија уметности, емпиријска естетика, естетика и математика (психологија фрактала), психологија креативности, експериментална психологија, социјална психологија, војна психологија, психотерапија и др.